relaz.pl

relaz – motoryzacja, zdrowie internet i inne

uczulenie na czekoladę
Zdrowie

Z czego wynika uczulenie na czekoladę?

Większość osób zmaga się z alergiami. Mogą one dotyczyć wybranych pokarmów, pyłków, lub wielu innych alergenów jakich nie brakuje w środowisku naturalnym. Jednakże nie każde uczulenie dotyczy rzeczy z reguły nieprzyjemnych. Niekiedy wręcz przeciwnie, jest to coś co lubi praktycznie każdy. Tak właśnie jest gdy chodzi o uczulenie na czekoladę, pokarm powszechnie występujący w formie różnych słodkości.

Jak prezentuje się uczulenie na czekoladę?

Uczulenie na czekoladę nie jest częste, jednakże może prezentować się na wiele różnych sposobów. Podobnie jak wiele innych alergii, uczulenie to i jego prezentacja zależy tak naprawdę od osoby. Utrudnia to jednak szybką i skuteczną diagnostykę, dlatego też wielu wielbicieli czekolady przez lata zastanawia się skąd biorą się ich dziwne objawy. Objawy te mogą bywać opóźnione i pojawiać się po paru dniach od zjedzenia czekoladowej przekąski. Na dodatek ze względu na to, że czekolada pełna jest alergenów, każdy z nich może w inny sposób pobudzać układ odpornościowy i tym samym tworzyć bardzo chaotyczną mieszankę objawową.
Najbardziej powszechnym symptomem jest na pewno wysypka. Często są to zmiany swędzące i rumieniowe, czasami są to wręcz bąble pokrzywkowe. Oprócz tego należy oczekiwać różnego rodzaju objawów ze strony układu pokarmowego. Uczulenie na czekoladę zwykle wywołuje nudności, bóle brzucha, jak i biegunkę. Ciekawe jest to, że alergia ta daje takie same objawy zarówno u dorosłych, jak i u małych dzieci.

Jak zwalczać uczulenie na czekoladę?

Oczywiście najlepszym sposobem na unikanie problemów z uczuleniem na czekoladę jest wyłączenie całej czekolady z diety. Zanim to jednak nastąpi, zazwyczaj dużym problemem jest znalezienie alergenu, który wywołuje wszystkie objawy. Pozornie może się wydawać, że uczulenie na czekoladę zawsze wynika z wysokiej zawartości kakao. Jednakże poza kakao, czekolada zawiera także takie alergeny jak gluten, soję, białko z mleka. Na dodatek nie brakuje tam aromatów, różnych barwników i innych substancji uczulających. Gdy przeprowadzi się dietę eliminacyjną i określi czekoladę jako źródło objawów alergicznych, warto też zastanowić się, który z jej składników stanowi problem. Może się bowiem okazać, że usunięcie czekolady z jadłospisu nie wystarczy, ponieważ konkretny alergen jest też obecny w innych pokarmach powszechnie spożywanych. Zatem alergia na czekoladę może być bardzo trudna do wykrycia i jeszcze trudniejsza do pokonania. Ważne jednak jest wiedzieć, że na pewno da się ją opanować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *