relaz.pl

relaz – motoryzacja, zdrowie internet i inne

uczulenie na czekoladę
Zdrowie

Z czego wynika uczulenie na czekoladę?

Większość osób zmaga się z alergiami. Mogą one dotyczyć wybranych pokarmów, pyłków, lub wielu innych alergenów jakich nie brakuje w środowisku naturalnym. Jednakże nie każde uczulenie dotyczy rzeczy z reguły nieprzyjemnych. Niekiedy wręcz przeciwnie, jest to coś co lubi praktycznie każdy. Tak właśnie jest gdy chodzi o uczulenie na czekoladę, pokarm powszechnie występujący w formie różnych słodkości.

Jak prezentuje się uczulenie na czekoladę?

Uczulenie na czekoladę nie jest częste, jednakże może prezentować się na wiele różnych sposobów. Podobnie jak wiele innych alergii, uczulenie to i jego prezentacja zależy tak naprawdę od osoby. Utrudnia to jednak szybką i skuteczną diagnostykę, dlatego też wielu wielbicieli czekolady przez lata zastanawia się skąd biorą się ich dziwne objawy. Objawy te mogą bywać opóźnione i pojawiać się po paru dniach od zjedzenia czekoladowej przekąski. Na dodatek ze względu na to, że czekolada pełna jest alergenów, każdy z nich może w inny sposób pobudzać układ odpornościowy i tym samym tworzyć bardzo chaotyczną mieszankę objawową.
Najbardziej powszechnym symptomem jest na pewno wysypka. Często są to zmiany swędzące i rumieniowe, czasami są to wręcz bąble pokrzywkowe. Oprócz tego należy oczekiwać różnego rodzaju objawów ze strony układu pokarmowego. Uczulenie na czekoladę zwykle wywołuje nudności, bóle brzucha, jak i biegunkę. Ciekawe jest to, że alergia ta daje takie same objawy zarówno u dorosłych, jak i u małych dzieci.

Jak zwalczać uczulenie na czekoladę?

Oczywiście najlepszym sposobem na unikanie problemów z uczuleniem na czekoladę jest wyłączenie całej czekolady z diety. Zanim to jednak nastąpi, zazwyczaj dużym problemem jest znalezienie alergenu, który wywołuje wszystkie objawy. Pozornie może się wydawać, że uczulenie na czekoladę zawsze wynika z wysokiej zawartości kakao. Jednakże poza kakao, czekolada zawiera także takie alergeny jak gluten, soję, białko z mleka. Na dodatek nie brakuje tam aromatów, różnych barwników i innych substancji uczulających. Gdy przeprowadzi się dietę eliminacyjną i określi czekoladę jako źródło objawów alergicznych, warto też zastanowić się, który z jej składników stanowi problem. Może się bowiem okazać, że usunięcie czekolady z jadłospisu nie wystarczy, ponieważ konkretny alergen jest też obecny w innych pokarmach powszechnie spożywanych. Zatem alergia na czekoladę może być bardzo trudna do wykrycia i jeszcze trudniejsza do pokonania. Ważne jednak jest wiedzieć, że na pewno da się ją opanować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *